Història de Girona i rodalies

Un recull d'informacions sobre la història de Girona i rodalies

Història de Girona

L'escalinata de la Catedral de Girona

El Tresor de la Catedral El Tapis

Pont de Pedra i carrer dels Ciutadans

Museu d´Història de la Ciutat

Plaça de la Catedral

La Catedral

El Barri Jueu de Girona

Caldes de Malavella

El Barri Jueu de Girona
El barri Jueu de Girona està situat al casc antic de la ciutat, conegut com "el barri vell". Aquest és un barri agradable per l'ambient que es respira.
Abans de tot, per poder entendre millor tot, es farà un recordatori sobre la historia dels jueus a Catalunya. Els Jueus van estar a Catalunya durant més de 600 anys. Moltes vegades quan es parla de historia de Catalunya, es sol remuntar als temps dels Romans, dels "Comptes-reis" o el Rei Jaume. En altres casos el que es recorda són dates molt marcades, com la de "Guerra de los Segadors" o "el Onze de Setembre" (Festa Nacional), o inclòs la República Catalana del 14 d'abril. Però, normalment s'obliden fets que van ser realitzats per altres pobles, per exemple els visigots o els moros, que bona fama no es que n'hagin tingut a Catalunya. Però dintre d'aquests poblats un dels més castigats va ser els Jueus, ja que s'ignora l'aportació cultural realitzada per ells. És una religió diferent a la Cristiana, això va provocar tinguessin tants enfrontaments aquí com a d'altres llocs.
Durant corona catalano-aragonesa concretament existien tres barris Jueus: el de Girona, el de Mallorca i el de Barcelona. Precisament el barri de Girona a sigut on s'ha realitzat un gran esforç per recuperar la memòria dels jueus que durant el temps dels Romans van patir l'expulsió i destrucció dels seus barris, l'any 1391, i l'expulsió ordenada per els Reis Catòlics en el any 1492. Per aquest motiu el barri de Girona és el millor conservat de Catalunya.
El barri dels jueus de Girona estava ubicat al voltant de la Catedral. El principal dels carrers és el carrer de la Força. Dintre del barri van viure 1000 persones.
Els carrers, molt estrets i amb gran desnivell, conserven pràcticament la traçada original de la barriada medieval.
L'activitat principal dels jueus a Girona era fer prèstecs a pagesos i a ciutadans, però també es dedicaven a la artesania i al comerç.
Si es passeja per el carrer de la Força s'anadonarà que és el carrer principal de la barriada jueva. Un carrer curiós de visitar és l'estret carrer que s'anomena Carrer del Cúndaro, on es trobaven les tendes de carnisseries, forns i tallers de platers i teixidors. Un altre dels típics carrers és el de Sant Llorenç.
També cal recordar que a Girona, igual que a Barcelona, hi ha la muntanya de Montjuïc, que és la muntanya santa a on descansen els difunts.
Si us agrada molt la ciutat, no oblideu donar un petó al cul de la Lleona. Per que es diu que està comprovat que si li dones el petó, o et quedes per sempre allà o a Girona tornaràs segur

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS

Web elaborada per l'Andreu Giménez www.llunalila.com

2005 - 2024