Mites i tradicions

Un recull dels mites, tradicions de Girona i rodalies

La lleona i la seva llegenda

Sant Narcís i la seva llegenda

L'estany de Sils

La LLegenda de la Malavella

El tarlà de l' argenteria

La majordoma de Sant Narcís

La bruixa de la catedral

Gerió, fundador de la Girona

La cocollona

Sant Narcís i la seva llegenda
Girona

"No hi ha dubte que la llegenda més característica de Girona és la de les mosques de Sant Narcís. Mentre en altres poblacions fan aparèixer en les seves llegendes dracs, àguiles o lleons, els gironins s'han dedicat a glorificar un petit insecte domèstic, força emprenyador però cordialment casolà: la mosca!
El miracle de les mosques va succeir, diuen, el setembre de 1286, quan l'exèrcit del rei de França, Felip l'Ardit, va assetjar Girona amb el rei Pere d'Aragó.
Encara que la ciutat va capitular sense lluitar, els francesos, en entrar a la ciutat, es varen comportar de manera ignominiosa: varen robar, insultar i oprimir els gironins; varen assaltar esglésies tot fent riota dels objectes de culte i, finalment, varen profanar el cos de Sant Narcís, guardat a la col·legiata de Sant Feliu, i li varen trencar un braç.
Això va ser massa: del cos del Sant varen començar a sortir unes mosques gegants que es varen posar a picar furiosament tant els soldats francesos com els seus cavalls. I tot seguit de ser picats, els enemics morien espeternegant.
Aquest suposat fet va ocasionar una multitud d'escrits, sermons i llegendes i va originar també la típica i tòpica iconografia gironina que lliga indissolublement la imatge de les mosques a la ciutat."...
Les Mosques
Els Goigs sobre Sant Narcís s'han publicat tant en català com en castellà.
Aquestes són les dues versions del mateix fragment:

"Quan vingueren los francesos
los deixareu a les fosques
I els castigàreu amb les mosques.
Miracle tan senyalat
sia de tanta excel·lència
que deslliura est Principat
de fam, guerra i pestilència"
Mosques de veritat enganxades sobre el dibuix, mostren l'obsessió de Salvador Dalí pel Sant patró de Girona i els insectes que sempre l'acompanyen.

Llegendes i Misteris de Girona
Carles Vivó
Quaderns de la Revista de Girona,24
Diputació de Girona Novembre 1989

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS

Web elaborada per l'Andreu Giménez www.llunalila.com

2005 - 2024